Instagram

Otužování a saunování

24.01.2021
Wellness

Jak se správně otužovat?

Otužování v dnešní době získává na velké popularitě. Spousta lidí si uvědomuje, že budování vlastní imunity vede k lepšímu životu a větší psychické i fyzické pohodě. Časté vystavení chladu je spojeno s řadou různých zdravotních přínosů. Vědci například našli důkazy, že vystavení chladu urychluje metabolismus. Další výhodou vystavení těla chladu je, že zmírňuje zánět, otoky a bolavé svaly. Proto mnoho sportovců používá ledové koupele a další druhy vystavení chladu jako prostředek k urychlení zotavení po fyzickém cvičení. Léčba chladem navíc souvisí také se zlepšenou kvalitou spánku, větším soustředěním a dokonce se zlepšenou imunitní odpovědí.

 

Jak se správně otužovat? Wim Hof metoda

S otužováním je dobré začít pomalu a podle vlastního tempa. Není dobré se nutit, jakmile budete připraveni ve své mysli, tělo to pozná. Začátečník by měl praktikovat denní rituál v podobě vlažné sprchy a tu pomalu ochlazovat. V zimě se doporučuje sprchovat 1–3 minuty, v létě 3–5 minut. Se sprchováním ve studené vodě mohou začít už děti ve věku 2–3 let. Při sprchovaní bychom se měli stále pohybovat, nestát na jednom místě. Pokud to budete dělat rozumně a budete „naslouchat“ svému tělu, pozitiva otužování pocítíte velmi rychle.
 

 

Wim Hofova metoda - co to je?

Slyšeli jste o Wim Hofově metodě? Jedná se o speciální metodu v posílení imunity, která zahrnuje správné dýchání, meditace a otužování. Chlad je důležitou složkou metody Wim Hof, která se používá ve formě studených sprch a ledových koupelí. Lidé, kteří aplikují Wim Hofovu metodu výrazně posilují svou imunitu. Její zdravotní přínosy sahají od vyšší energetické úrovně až po zmírnění příznaků způsobených autoimunitními onemocněními.  Wim Hof je nizozemský sportovec, který má přezdívku  "Ledový muž" kterou získal tím, že překonal řadu rekordů souvisejících s vystavením chladu včetně: výstupu na horu Kilimandžáro v šortkách, běhu půlmaratonu nad polárním kruhem naboso a stání v kontejneru pokrytém kostkami ledu po dobu delší než 112 minut. Jeho misí je ukázat, že každý člověk může být zdravý, šťastný a silný. Díky jeho metodě budete mít:

 

  • zvýšenou energie
  • lepší spánek
  • sníženou hladinu stresu
  • zvýšenou koncentraci
  • silnější imunitní systém

Doporučujeme si stáhnout jeho aplikaci WMH Method z app storu nebo google play.

 

Saunováním ke zlepšení imunity

Saunování je pro většinu z nás synonymem relaxace. Skvěle se doplňuje právě s metodou ochlazování a úzce s ní souvisí. Procesy, která nastávají v našem organismu během saunování, se podobají těm, jež probíhají při fyzické aktivitě. Vlivem vyšší teploty se nám rozproudí krev, rozšíří cévy, a pokud tuto činnost budeme vykonávat pravidelně, můžeme se těšit z pozitivních účinků, jako je zmírnění dlouhodobé bolesti, zlepšení zdraví našeho srdce a cév nebo silnější imunita. Mezi hlavní důvody, proč by se měl člověk saunovat patří:

  • pomáhá od bolesti hlavy a kloubů
  • pozitivní vliv na úzkost
  • skvělý relaxační pocit
  • podpora imunity
  • zlepšení funkce plic
  • snížení hypertenze